Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу

Тренерський ракурс. Анатолій Бузник – найкращий тренер 3-го туру Другої ліги


Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки матчів чергового туру Групи «А» та Групи «Б» української Другої ліги сезону 2021/22.

Тільки дві команди все ще не втрачали очок у Другій лізі – львівські «Карпати» та столичний «Лівий берег». Причому, в випадку з київською командою, вона відіграла всі три тури та виснажливий кубковий матч із екстра-таймами. Свою четверту поспіль перемогу «Лівий берег» здобув із двозначною перевагою в рахунку.

Тож наш сьогоднішній лауреат у Другій лізі – головний тренер київського ФК «Лівий берег» Анатолій Бузник. Його підопічні завдали поразки ставищенському «Любомиру» (11:0 на своєму полі в номінально виїзному матчі), утримуючи одноосібне лідерство в Групі «А» за підсумками 3-го туру.

  1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

По-перше – за статусом обидві команди-суперниці були рівними, як дебютанти Другої ліги, що вийшли із аматорського чемпіонату цього літа. Проте далі починаються розбіжності. По-друге – «Любомир» у минулому чемпіонаті завдавав попереднику «Лівого берега» (ФК ім. Яшина) розгромної поразки 5:0 на його полі. По-третє – гості після невдалого старту та розгромної поразки в кубку запросили досвідченого тренера-консультанта. На цій ноті «поранений звір» міг бути небезпечним.

  1. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Відзначаємо очевидну перевагу «Лівого берега» в підборі гравців, загальнокомандному досвіді та «глибині складу». Проте, навіть за таких обставин, треба відзначити два моменти: підопічні Бузника виснажилися за 120 хвилин кубкового протистояння з СК «Полтава» (до певної міри цей момент було згладжено ротацією), до того ж, через травми не могли допомогти киянам троє досвідчених гравців – вінгери Ксьонз і Гуськов, нападник Берко. Всі запрошувалися під основу.

  1. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відразу треба відзначити – зважаючи на щільний графік із кубком посеред тижня, «Лівий берег» постарався максимально розмежувати кадри, розподіливши ігровий час серед усіх гравців. Це було необхідно, зважаючи на середній вік команди з лідерами-ветеранами. «Лівий берег» активно перебудовується під час гри – не в останню чергу, завдяки наявності таких універсалів, як Пінчук, Курко, Соколов.

  1. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Лівий берег» – одна з найбільш гнучких і керованих команд сучасної Другої ліги. Починавши сезон із класичних «нідерландських» 3-4-3, на матч проти суперника скромнішого рівня опозиції кияни вийшли з номінальними 4-3-3, постійно доповнюючи групу атаки під час швидкого переходу та синхронно «сідаючи» після втрат володіння м’ячем.

  1. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Незважаючи на те, що на старті «Лівий берег» перетнувся з дебютантами професіональних турнірів (у трьох із чотирьох випадків), насправді в більшості своїй це були дуже сильні суперники, перемога над якими – на рівні «матчу за шість очок». Попри певну вразливість, зважаючи на комплектацію віковими гравцями, «Лівий берег» зразково пройшов кадровий відрізок у чемпіонаті й продовжує виступи після складного протистояння в кубку. Перемога 11:0 – найбільша за останні роки в Другій лізі та одна з п’яти найкрупніших за всю історію дивізіону.

Лауреат 3-го туру в номінації «Тренер тижня» в Другій лізі:
Анатолій Бузник («Лівий берег» Київ)
Середній бал – 4,8

09.08.2021
01601, м. Київ, вул. Госпітальна 4 (готель «Русь»), офіс 429